INDIVIDUALNA TERAPIJA – OBRAVNAVA

CELOSTNA (ZGODNJA) OBRAVNAVA

Tukaj smo za vas in vašega otroka. Naša vizija je nuditi podporo v razvoju otrokom in njihovim družinam, ki se srečujejo z vsakodnevnimi izzivi.

Kako deluje metoda MNRI, si lahko ogledate na povezavi https://www.youtube.com/@masgutovamethod-mnri/videos, kjer najdete vaje za večanje odpornosti na stres in posnetki oseb, ki jim je omenjena metoda, izzive s katerimi so se srečevali, spremenila življenje.

Znanstveno literaturo o MNRI lahko najdete tukaj https://masgutovamethod.com/learn-more/articles

KOMU SO NAMENJENE?

Namenjene so nosečnicam, dojenčkom, malčkom, otrokom, odraslim.

Kakšni so izzivi ?

MOTORIČNI RAZVOJ

* slabo ravnotežje,
* sedi v položaju w,
* ne prečka sredine telesa,
* ima slabo držo in je sključen nad mizo,
* ovija noge okoli stola,
* hodi po prstih,
* je pretirano aktiven,
* ima zelo gibljive sklepe,
* izziv pri metanju in lovljenju žoge,
* med pisanjem/risanjem moli jezik iz ust in dela gibe z ustnicami,
* grizenje nohtov,
* pri zapenjanju gumbov ima izziv –
* prav tako pri zavezovanju vezalk,
* njegovi gibi so nekoordinirani, nerodni,
* težko sedi pri miru,
* izziv na področju fine motorike, slab oprijem in slab rokopis.
DRUŽBENI RAZVOJ

* pri navezovanju očesnega stika, je sramežljiv, se rad izolira od ostalih,
* pri izražanju v določenih situacijah, je pasiven, nevsiljiv, apatičen.
VEDENJSKI RAZVOJ

* vedno je v pogonu,
* za vse poda nestrinjanje,
* uveljavlja svojo voljo,
* izziv pri osredotočanju na delo,
* je čustveno nestabilen,
* njegovo razpoloženje niha,
* ima strahove, fobije in velikokrat čuti tesnobo,
* izziv pri koncentraciji / slab kratkoročni spomin,
* izziv z pozornostjo in koncentracijo,
* izbruhe čustev in neartikuliran govor, jecljanje.

SLUŠNI RAZVOJ

* občutljiv na zvok,
* težko izloči hrupe iz ozadja,
* izziv pri sledenju navodil.
VIZUALNI RAZVOJ

* preobčutljiv na svetlobo, na dotik,
*izziv pri sledenju črk v knjigi in pri črkovanju besed,
* boji se teme,
* izziv pri vzdrževanju pozornosti, planiranju,
* izziv pri risanju,
* težko nariše 8.


KDO IZVAJA?

SUZANA VESELIČ PRISELAC,

Montessori pedagoginja, Licencirana učiteljica Gradnikov gibanja (MBL, Inc.), Licencirana usmerjevalka Gibanja Brain Gym, MNRI Core in Traninig Level 1, Nevromehanika 1.

Dodatno se izobražuje na področju Integracije refleksov po metodi dr. Svetlane Masgutove – MNRI™, Blomberg Rytmic Movement Training 1.,2.,3, Touch for healt 1,2., Fraktalna risba – Art terapija, Terapevtska obravnava otrok s peskovnikom, Montessori za starejše z demenco.


KJE in KDAJ POTEKAJO?

Individualne terapevtske obravnave potekajo na lokaciji Šmihel 7, Novo mesto.

PRIPOROČLJIVO ŠTEVILO OBISKOV?

Priporočljivo je obiskati vsaj 10 individualnih srečanj.

KAKO POTEKA PRVO SREČANJE ter VSA OSTALA?

Na prvem srečanju gremo skozi vprašalnik, ki ste ga izpolnili pred prvim obiskom – pogovorimo se o poteku vaše nosečnosti, rojstvu in razvoju vašega otroka v prvem letu. Kakšni so vaši glavni razlogi zaradi katerega ste se udeležili obiska, kako resni so izzivi in kako vplivajo na vsakdanje življenje vašega otroka, kaj si želite za vašega otroka in kakšni so vaši strahovi in pomisleki.

Metode, ki jih izvajam so edinstvene in pristop zahteva predanost oziroma obiskovanje načrtovanih terminov (priporočam vsaj 10 obiskov), saj le tako lahko oblikujem celosten protokol za vašega otroka.

KAJ S TEM PRIDOBITE – REDNO DELO DOMA IN REZULTATI

Vaje, ki jih pridobite na vsakem posameznem srečanju, je potrebno izvajati dnevno, vsaj tri do šest mesecev. V pozitivno smer lahko pridemo že kmalu, a premiki niso trajni, saj nove živčne povezave niso še izgrajene (potreben je čas) – mielinizacija novih nevronov zahteva ponavljanje, doslednost, čas in predanost mene kot tudi starša. Do vašega otroka pristopam počasi in postopoma.

Na srečanja pridete enkrat na štirinajst dni, po potrebi enkrat tedensko – odvisno od izziva, s katerim se srečujemo.

Izvajanje vaj vam vzame dnevno vsaj 20 minut, po potrebi (odvisno od izziva, tudi več).

Ni čarovnije, ne spremenimo kar naenkrat vsega…

Vendar raste/mo v svojem telesu, samozavest napreduje,…


PRIJAVA?

Za dan in uro pokličite na  041/339 654 ali pišite na suzana@zavod-ajda.si


CENIK

Individualno srečanjeIndividualni obisk na domuSklop individualnih obiskov 10+1 Integracija refleksov (odrasli)Odpoved termina
50 minut50 minut50 minut90 minut
70 eur70 eur 700 eur 120 eur30 eur
+ potni stroški (0,40 eur/km)
Cene veljajo od 1.1.2024. Pridružujemo si pravico do sprememb cen.

OPAZOVANJA STARŠEV

Suzano sem prvič obiskala zaradi Bachovih kapljic. Po kratkem pogovoru in opazovanju otroka je ugotovila, da se moj sin narobe plazi. Jaz tega sploh nisem opazila oziroma nisem vedela da je nepravilno. Pa tudi zdravniki mi tega niso povedali. Pokazala mi je nekaj enostavnih vaj ki sem jih nato izvajala doma. Rezultati so bili vidni že v nekaj dneh.  In od takrat naprej hodim enkrat mesečno na individualne terapije, preventivno. Da me Suzana opozarja, svetuje, opazuje razvoj mojega sina in če opazi kako nepravilnost, kot je recimo hoja po prstih mi pokaže vaje ki jih izvajamo doma. Učinek vaj je viden praktično takoj, manjši je otrok, manj vaj potrebuje. Zato sem zelo sem vesela da sem jo začela obiskovati že z dojenčkom, saj je prvo leto najpomembnejše za razvoj otroka. Suzana, hvala ker si.

Jasna, Metlika


Pozdravljeni, za individualno terapijo sem se odločila ker sem dobila občutek da Luka rabi spodbudo, ki mu je jaz ne znam ponuditi, čeprav sem se maksimalno trudila. Na individualni terapiji, sem dobila nasvete glede ravnanja z otrokom ki spodbujajo njegov celostni razvoj in vaje, ki so zelo enostavne in se lahko izvajajo ob otrokovi igri (ne vzamejo niti minute dodatnega časa) napredek je bil viden že v enem tednu (napredek glede koordinacije, stabilnosti, gibljivosti). 

Marija, Novo mesto


Pozdravljeni, sporočam, da se je spanje ZELO izboljšalo. Res sem vesela, da je uspelo in spi zopet normalno.

Sabina, Novo mestoŽe skoraj v obupu sem vas kontaktirala, da po vseh neuspešnih poizkusih, kot zadnje poizkusimo še mnri terapijo. In že po prvi terapiji in prvih dveh tednih izvajanja vaj doma, smo ugotovili, da je napredek očiten. Že po 4 mesecih smo dosegli željeno in sedaj pol leta od prve terapije, imamo doma čisto drugega otroka – veselega, sproščenega, nasmejanega in predvsem zdravega.

B. Novo mesto


S Suzano sem se prvič srečala na Montessori delavnicah, ki sva jih s sinom obiskovala med porodniško. Bila je prijetna in zanimiva izkušnja. Suzana otroke opazuje, kako reagirajo, kakšen je gibalni in motorični razvoj. In v kolikor je kaj takšnega kar bi se dalo pomagati, pove in predlaga na nevsiljiv in prijazen način. Poda kakšno smernico, nasvet, ki je lahko izredno koristen. Spomnim se deklice, ki je na delavnicah kobacala le z eno nogo. Po cca. enem tednu izvajanja vaj MNRI, je deklica kobacala z obema nogama. Res je bil opazen napredek, ki smo ga opazile vse mamice na delavnicah!

Sama sem se za individualni obisk MNRI terapij odločila zaradi sinovih stopal, ki so obrnjena navznoter. Vaje redno izvajava in rezultati se lepo kažejo. So pa individualne ure res celostne, Suzana se posveti otroku, mami in je s srcem pri delu. Pri sinu je opazila da še ne govori. V dveh mesecih smo naredili tak napredek, da tudi vzgojiteljice v vrtcu ne morejo verjeti kako lepo govori 🙂 Trenutno poleg stopal delamo še vaje za integriranje refleksa, ki bo pomagal da sinu v avtu ne bo slabo. 
Jaz sem z obravnavo in rezultati izredno zadovoljna, nikoli nimam občutka da se pri obravnavi mudi (npr. če otrok ne sodeluje), vedno prisluhne in da kakšen nasvet. Zato bi MNRI priporočila praktično vsakemu, še posebej pa nosečnicam, saj se v tem obdobju res lahko naredi ogromno dobrega za prihajajočega dojenčka. 
Miša, Novo mesto


Pri štiriletnem sinu sva s partnerjem opazila motnje koncentracije pri delu – predvsem v družbi, torej v vrtcu. Prav tako se je v vrtcu soočal s pretirano živahnostjo oziroma s prevzemanjem pozornosti v prostoru. Težko je obvladoval jezo, ponoči pa je še vedno močil posteljo, čeprav je dnevno suh že od prvega leta. Pri delu je imel pogostokrat odprta usta, včasih se je tudi slinil. Sama pri sebi sem vedela, da je moj otrok lahko drugačen, da se za vsemi temi motnjami skriva drug otrok. Vedela sem, da ga nekaj muči in da za vse to obstaja vzrok. Komentarji, “da je to le obdobje”, “da je pač živahen otrok”, me niso prepričali, da ne bi nadaljevala z iskanjem rešitev za njega. Po nekaj terapijah kraniosakralne masaže je postal drugačen. Lažje je krotil svojo jezo in v družbi je postal mirnejši. Vendar to le za kratek čas. Ko pa sem preko drugih mnenj in priporočil spoznala Suzano, se je naša pot “reševanja” šele začela. Po prvih srečanjih in prvih napotkih masaž, ki smo jih izvajali doma, velikih sprememb na sinu ni bilo. Vendar je bil sin od prvega srečanja s Suzano naprej ponoči suh, kar nam je dalo veliko, res veliko motivacije za naprej. Šele po nekaj mesecih rednega izvajanja masaž so se začele kazati konkretne spremembe; lažje krotenje jeze, manj agresije, položaj telesa ni bil več zakrčen, usta so bila pri delu zaprta. Se je pa v tem procesu spremenila tudi njegova navezanost na mene. Po nekaj srečanjih je postal neverjetno navezan name in me je težko izpustil izpred oči, nikoli mu ni bilo dovolj moje bližine ter telesnega stika z mano. To se je kasneje umirilo in si upam reči, da imava zdaj s sinom zdravo navezanost drug na drugega. To obdobje sem razumela kot izbruh vsega, kar se mu je dogajalo v telesu. Kolikšen vpliv ima Suzanina in moja masaža pri tem, pa smo videli nedolgo nazaj, ko ga zaradi bolezni nisem uspela masirati in je ponovno postal takšen kot prej. 

Kaj je vzrok za vse to? Ne vem. Tudi Suzana ne ve in najbrž nihče drug. Lahko le predvidevamo in se učimo na njem, saj nam z odzivom na terapije sporoča, kaj rabi in koliko. Delamo na sedanjosti in prihodnosti. Če pa se že vračam v preteklost, bi lahko rekla, da ima pri vsem tem velik vpliv rojstvo sestrice, ko je bil on sam še skoraj dojenček. Njegova vez z mano se je prehitro in na silo pretrgala. 

S partnerjem sva zelo hvaležna za vso Suzanino delo. Hkrati pa tudi ponosna na najino vztrajnost in doslednost pri izvajanju masaž. Žal nama je le, da se za to nisva odločila že prej. 

Zala, Novo mesto